Vad är bredband?
Bredband är det vardagliga uttrycket för fast anslutning till internet och innebär digital överföring av information som telefoni, radio, bilder och musik. Till skillnad från uppringt modem behöver du inte använda ditt telefonabonnemang för att koppla upp dig. Bredband kan du idag få via tekniker såsom radio eller LAN (kabel in i huset/lägenheten). Det är viktigt att betona att det inte finns någon officiell definition av begreppet bredband. Att slutgiltigt försöka knyta någon särskild överföringshastighet till ordet kan vara svårt eftersom bland annat den tekniska och kommersiella utvecklingen riskerar att snabbt göra en sådan definition inaktuell. Det är också viktigt att poängtera att ingen operatör kan garantera en viss hastighet vid surfning på internet, annat än i sitt eget nät.

Vilka är fördelarna med bredband?
Snabb förbindelse
Bredband kan vara allt från tio till flera hundra gånger snabbare än ett vanligt modem.

Ingen väntan på att datorn skall koppla upp
Du har en fast anslutning till internet och behöver därför inte använda din telefonlinje för att koppla upp dig.

Telefonen är ledig
Telefonen blir ledig och kan användas som vanligt även när någon surfar på internet.

Fasta kostnader
Du får vanligen en fast taxa för surfning på internet.

Fler nya tjänster
I dag erbjuds surfning på internet. Tjänster som telefoni via bredband undersöks fn. Film via nätet finns redan idag. Exempel på sådana tjänster är uthyrning av videofilmer, datorprogram, nedladdning av musik, samt videotelefoni.

Vad kan bredband användas till?
Utvecklingen av digital teknik och tjänster inom bild och data leder till nya sätt att använda sitt bredband. Det blir lättare och lättare ju fler som är anslutna. Internet kan användas till många olika saker:
· Snabb anslutning för att kolla nyheter
· Göra bankärenden
· Chatta och skicka e-post
· Titta på film
· Lyssna på Radio
· Använda musiktjänster
· Spela spel
· Shoppa
· Studera på distans
· Släktforska

Jag vill beställa bredband av VilNet, hur gör jag?
Är ditt hus redan anslutet till Vilnets fibernät behöver du bara skaffa ett avtal för internettrafik för att komma igång.
Beställ avtal/abonnemang för internet åtkomst via mail: vilnet@vilhelmina.se via telefon 0940-14422 (alla dagar 08.00 - 22.00)  

Saknar du fiberanslutning till ditt hem eller ditt företag.
Göra en förfrågan om konstnadsförslag av ny fiberanslutning till Vilnet via vår e-tjänst:
Länk till E-tjänst: Fiberanslutning

Är du osäker om det finns fiber eller har andra frågor angående fiber installation:
Maila: bredband@vilhelmina.se eller ring Vilhelmina kommun IT-enheten 0940-140 00.

ROT/RUT avdrag?
Då Vilnet ägs och drivs av Vilhelmina kommun tillämpar vi inte detta avdrag:
"Städning eller andra tjänster som av kommun eller liknande erbjuds till subventionerade priser eller till självkostnadspris ger inte rätt till avdrag".

Ingår e-post
I standardabonemanget ingår 5 st e-mailadresser. Adresserna som ingår slutar med vilhelmina.net och kan se ut enligt följande adress - dittnamn@vilhelmina.net ,det som står före @ bestämmer du själv när du registrerar dig. Som kund i VilNet kan du registrera här.

Kan jag avända min nuvarande e-postadress?
Ja, de flesta leverantörer tillåter att man hämtar e-post från deras servrar. För att få skicka brukar de däremot kräva lösenordsverifiering och det kan du ställa in i din epostklient.

Går det att surfa från flera datorer samtidigt?
Ja det kan man göra. Det som behövs är en bredbandsrouter som du konfigurerar med dina IP-uppgifter.

Kan man ladda hem hur mycket som helst?
Från den 1/1 2017 har vi tagit bort mängdgränserna och det är farten du väljer i ditt abonnemang. De olika fartbaserade abonnemangen ser du i listan nedan.

Hur kan jag se statusen på nätet?
Genom att klicka på länken "STATUS" ser du den aktuella månadens förbrukning för just ditt abonemang.

Smittas jag av virus med bredband?
Oavsett vilken uppkopplingsmetod som används finns risken att smittas. Det går inte att skydda sig till 100% från virus, spam, trojaner etc. på internet, men genom att höja säkerheten minskar risken för att din dator blir infekterad av virus, trojanska hästar, maskar eller att någon försöker att ta sig in i din dator. Det finns två enkla sätt att höja säkerheten på sin dator när du är ute och surfar.

1. Det vanligaste sättet är att använda sig av ett antivirusprogram som ständigt är aktivt när din dator är igång. Det är viktigt att du uppdaterar programmet ofta för att förhindra att nya virus, maskar och trojaner angriper din dator.

2. En brandvägg är också att rekommendera. Brandväggen förhindrar obehöriga att ta sig in i datorn via internet.